• 100% natuurlijke producten
  • Gratis advies
  • Professionele begeleiding
  • Holistisch dierentherapeut

Homeopathie


Homeopathie is een van de vele natuurgeneeswijze. Dit houdt in dat de geneesmiddelen die gebruikt worden van natuurlijk grondstoffen worden samengesteld en dat de geneesmiddelen niet belastend zijn voor het dier.

De grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Hij heeft de basis gelegd voor deze geneeswijze bij mensen, maar de homeopathie is ook heel goed toepasbaar bij dieren.

In de homeopathie wordt een organisme, mens of dier, gezien als een geheel. Als een dier ziek is, is er sprake van een verstoring van het hele organisme en niet alleen van het lichaamsdeel met klachten. Ziekte is volgens Hahnemann een verstoring op energie niveau. Aan de buitenkant is de ziekte zichtbaar als lichamelijk en/of psychische klachten (= symptomen).

Bij de behandeling van ziekte staat in de homeopathie het similia-principe (= gelijkheidsprincipe) centraal. Dit principe houdt in dat je ziekte behandelt met een geneesmiddel dat bij een gezonde mens/dier dezelfde klachten oproept als de ziekte. Dit genezingsprincipe staat haaks op het in de reguliere geneeskunde gebruikte principe: het contrario-principe (= tegengestelde principe). Hierbij geef je een zieke juist een middel dat tegengestelde eigenschappen heeft.

Een homeopathisch geneesmiddel stimuleert het lichaam tot zelf herstel. Homeopathie is ook een holistische geneeswijze, die er naar streeft het dier als geheel gezonder te maken.

Voor welke klachten bij dieren is homeopathie geschikt?

Klachten die goed op homeopathie reageren zijn:
•Gedragsproblemen. Bij een hond kunt u dan bijvoorbeeld denken aan angst om alleen thuis te zijn, angst voor mensen, depressief gedrag, in huisplassen of poepen. Bij katten kunt u denken aan het zich zelf kaal likken of stuk bijten uit stress, naast de bak plassen etc.
•Steeds terugkerende lichamelijke klachten, zonder aanwijsbare oorzaak. Bij de hond kunt u dan denken aan chronische (= langdurige) oorontsteking, anaalklier problemen, chronisch braken. Bij de kat kunt u denken chronische diarree, blaasontsteking, huidproblemen.

Het dier in zijn geheel

Bij een klassieke homeopathische behandeling is alle informatie over uw dier van belang. Niet alleen wordt er ingegaan op de klacht van het dier, maar ook alle andere eigenschappen van het dier worden uitvoerig nagevraagd. Over de volgende gebieden kunt u vragen verwachten:

  • eten/drinken/slapen/ontlasting/plassen
  • omgang met mensen/dieren/bepaalde situaties.
  • angsten, agressie
  • lichamelijke klachten in andere delen van het lichaam

Daarnaast zijn er nog veel meer vragen te stellen om zoveel mogelijk informatie over uw dier te verzamelen. Al deze informatie heeft de dierentherapeut nodig om een zo compleet mogelijk plaatje te maken van het verhaal van uw dier. Daarna gaat de dierentherapeut op zoek naar het homeopathische middel dat het beste bij dit plaatje past.

Homeopathie is een van de weinige medische behandelingen met alleen maar voordelen