• 100% natuurlijke producten
  • Gratis advies
  • Professionele begeleiding
  • Holistisch dierentherapeut

Fytotherapie


De kennis van fytotherapie of geneeskrachtige planten is al eeuwen oud. Zowel de oude Egyptenaren als de Indiërs en de Chinezen gebruikten het al. Deze traditionele kennis hebben ze opgeschreven en doorgegeven aan latere generaties zodat het niet verloren is gegaan. Daarom hebben we vandaag nog steeds de geneeskrachtige planten uit het Oosten (China en India) en het westen (Europa en Amerika).

De term fytotherapie wordt voor het eerst begin vorige eeuw geïntroduceerd door de Franse arts Henri Leclerc. Hij stelde voor dat het bij fytotherapie gaat om de wetenschappelijke toepassing van geneeskrachtige planten bij aandoeningen van mens en dier. Dat betekent dat fytotherapie altijd aansluit op het medische model zoals dat wordt onderwezen op de universiteiten in ons land.

Definitie Fytotherapie 

De moderne definitie van fytotherapie is behandelen, verminderen of voorkomen van aandoeningen bij mens en dier met geneeskrachtige planten, delen van planten (bladeren, bloemen, zaden, wortels) en de bereidingen daarvan.

Een hele mond vol. Dat kan echter niet anders vanwege de belangrijke criteria. Dat zijn:

  1. de kwaliteit van de plant en de bereiding daarvan
  2. de werkzaamheid van de plant en de bereidingen
  3. de veiligheid van de plant en de bereidingen
Quote over ongeneeslijke ziektes en nutteloze kruiden van Avicenna

Waarom voor Fytotherapie kiezen? 

Onderzoeken in verschillende landen, waaronder Nederland, laten dan ook zien dat plantaardige geneesmiddelen zeer gewaardeerd zijn onder de bevolking, daar menigeen terug wil naar de basis, ofwel terug naar de Natuur. Meer en meer beseft men dat -in het geval van ziekte of onbalans- ons lichaam en dat van onze huisdieren meer baat heeft bij ondersteuning van natuurlijke middelen.

In tegenstelling tot de reguliere geneesmiddelen, geven de kruidenpreparaten op zichzelf nauwelijks bijwerkingen. Ze belasten het lichaam van het dier niet op negatieve wijze, zijn milieuvriendelijk en zorgen voor de aanpak en het herstel van hun totale systeem. Reguliere geneesmiddelen behandelen symptomatisch en pakken niet altijd de echte oorzaak aan. Ze hebben vaak (veel) bijwerkingen en bevatten chemische stoffen die zowel het lichaam van het dier als ook het milieu negatief belasten. Om deze stoffen af te voeren, worden de broodnodige vitaminen en mineralen uit het lichaam getrokken en dat gaat dan ten koste van het herstel.

Bij welke klachten/aandoeningen kan Fytotherapie helpen?

Met Fytotherapie kunnen verschillende klachten en aandoeningen bij alle dieren, zowel chronische als ook acute, hersteld en/of verbeterd worden, zoals maag/darm klachten, spijsverteringsklachten, Stress, depressie,  ADHD/ADD, artrose, osteoporose, hartproblemen, huidklachten, degeneratieve aandoeningen enz.

Vooral bij chronische aandoeningen heeft Fytotherapie veel te bieden, omdat de kwaliteit van het leven hiermee aanzienlijk vergroot kan worden. Er wordt vooral veel vooruitgang geboekt als kruidenpreparaten professioneel worden gecombineerd met natuurvoedingsadviezen en aanpassing van de leefstijl van het dier. Soms kan het gebruik van reguliere geneesmiddelen, overleg met de dierenarts!, zelfs volledig afgebouwd of verminderd worden.