• 100% natuurlijke producten
  • Gratis advies
  • Professionele begeleiding
  • Holistisch dierentherapeut
Home » Dierentherapeut » Natuurlijke behandelingen

Natuurgeneeskunde


Wat is natuurgeneeskunde?

De natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. De primitieve mens maakte al gebruik van planten en kruiden. Niet alleen om te eten, maar ook om te genezen en gezond te blijven. Deze mens leefde nog dichtbij de natuur en wist precies welke planten veilig en gezond waren en welke giftig. Zij gebruikten nog het natuurlijke instinct, net zoals dieren dat nu nog doen.

De natuurgeneeskunde gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Belangrijk is daarbij om naar het dier als geheel te kijken. Dit wordt de holistische benadering genoemd. Lichaam en geest maken het dier tot één geheel. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Als je kijkt naar de natuur, zie je dat het zelfherstellende vermogen op verschillende manieren, zoals een ziek wild dier dat hersteld door te vasten of de juiste voeding weet te vinden om weer aan te sterken. Of een boom die hersteld nadat een tak is afgebroken.

Citaat van Plato over holistische geneeswijzen

                                                                       Welke soorten natuurgeneeskunde zijn er?

Alternatieve medicijnen quote van Marda Angeli

Er zijn veel verschillende therapievormen, waarvan we er een aantal op een rijtje hebben gezet. Ongetwijfeld is de lijst niet compleet.

  • Bachbloesem therapie
  • Fytotherapie
  • Homeopathie
  • Reiki 
  • Acupressuur 

De holistische benadering

In de natuurgeneeskunde wordt niet alleen naar de ziektesymptomen gekeken, maar naar het gehele dier. Dus zowel lichamelijke en psychische symptomen, karakter en de oorzaak van de klachten. Ziektebeelden komen voort uit combinaties van blokkades. Een klacht wordt maar al te vaak veroorzaakt door een onderliggend probleem of combinatie van problemen. Veel pijnen en chronische aandoeningen hebben een psychosomatische oorzaak. Hiervoor is bij een aantal therapievormen, zoals bijvoorbeeld de homeopathie een uitgebreide anamnese (onderzoek) nodig waaronder een vragenlijst, om een goed klachtbeeld te krijgen van de patiënt.

De omstandigheden waardoor klachten verergeren, geven ook veel informatie. Enkele voorbeelden van modaliteiten zijn: psychische toestand (zoals angst, argwaan , stress), voeding, moment van de dag (op welk moment van de dag worden de klachten erger) of houding (bijv. bij het liggen, na het opstaan of na enige beweging)

Quote van Edward Bach over de samenhang tussen geest en ziel